eteppo

Mitä evoluutio oikeasti sanoo terveyden hoidosta?

Julkaistu: 2023-12-03

Maailmasta tiedetään jo valtavasti. Jos haluamme hoitaa terveysongelmia parhaalla mahdollisella tavalla, olisi hulluutta alkaa haastamaan sitä, mikä on kaikista varminta.

Evoluutio on yksi näistä vahvoista teorioista, mutta aihe on yllättävän harvinainen terveyden alalla. Kaiken biologiassa pitäisi jollakin tavalla sopia yhteen evoluution sääntöjen kanssa, koska kaikki elämä on sen tulosta. Eli miten evoluutio selittää terveyden ja sairauden?

Varoituksen sana: yleinen keskustelu “evoluutioterveydestä” sisältää paljon väärinkäsityksiä ja spekulaatiota. Jotta spekulaatio voisi olla vähän osuvampaa, on välttämätöntä lähteä liikkeelle perusasioista:

Okei. Millaisia selityksiä eliön sairaudelle evoluutio voi siis ylipäätään antaa?

Eli spekuloidaan. Miten evoluutio voisi selittää esim. periytyvät sairaudet, ikääntymisen ja mielenterveyden ongelmia?

Periytyviä sairauksia aiheuttavat geenivirheet ovat eliöille hyvin haitallisia. Joten miksi nämä geenit ovat edelleen olemassa?

Ikääntyminenkään ei ole oikeastaan kovin yllättävää. Evoluutio ei yksinkertaisesti välitä eliöistä sen jälkeen, kun ne ovat lisääntyneet. Kehitysvaiheessa hyödylliset geenit säilyvät vaikka ne olisivat haitallisia myöhemmässä elämänvaiheessa. Tämä saattaa olla ikääntymisen tärkein evolutiivinen selitys.

Geenien näkökulmasta tehokkaampi korjaaminen ei aina kannata (vaikka se olisi helppoa):

Mielenterveyden ongelmat taas voivat olla tarina ennen kaikkea nopeasta ympäristönmuutoksesta. Tunteiden säätelyyn osallistuvat järjestelmät ovat hyvin joustavia, mutta kehittyivät hyvin erilaisessa ympäristössä.

Esimerkiksi?

Ja niin edelleen…

Miten hyvä “evoluutioterveyden” tietämys voisi auttaa terveyden hoidossa? Samoin kuin kaikki muut selitysmallit. Otetaan yksi esimerkki.

Masennus on psykiatriassa oireyhtymä, johon liittyy erilaisia tunteiden, ajattelun ja käytöksen muutoksia (matala mieliala on yksi). Jos evoluutiossa tämän olemassaolo perustuu merkityksettömyyden tunteeseen omaa toimintaa kohtaan, voitaisiin tiedon pohjalta kehittää uusia merkityksellisyyteen pureutuvia psykologisia hoitoja ja verrata niitä sitten aiempiin reilussa kokeessa. Erittäin hyödyllistä.

CC BY-SA 4.0 Eero Teppo. Last modified: March 23, 2025. Website built with Franklin.jl and the Julia programming language.