5 syytä miksi myös terveysihmeet ovat usein sattumaa
Leukemiaa sairastava mies lähetettiin kotiin kanadalaiselta syöpäklinikalta sen pahimman viestin kanssa – hoidot eivät enää tehonneet. Muutama kuukausi myöhemmin mies kuitenkin palasi ja syöpä oli taas hiljentynyt. Hän oli kuulemma käyttänyt voikukkateetä.
Vaikutus vai sattumaa? Mahdotonta vai tavallista?
Sattuman hallitseminen on elinehto luotettavan tietämyksen rakentamiselle. Ja sattuma onkin paljon kuviteltua tavallisempi selitys yllättäville tapahtumille.
Miksi?
Jos listaat kaikki mahdolliset tapahtumat, jokin niistä tapahtuu varmasti. Kun kaikki vaihtoehdot ovat hyvin epätodennäköisiä, mutta jonkin niistä tulee tapahtua, epätodennäköinen tapahtuma onkin yhtäkkiä täysin varma. Virhe tapahtuu tietysti silloin, jos sekoitat kaksi erilaista tapahtumaa:
Lottovoiton osuminen naapurillesi on epätodennäköistä, mutta voiton osuminen jollekin numerolle on täysin varmaa.
Mitä useamman tilaisuuden tapahtumalle annat, sitä todennäköisempi siitä tulee. Miljoona-luokan riskit ovat tavallisia, jos nille annetaan miljardeja tilaisuuksia.
Jotkut ovat voittaneet lotossa useita kertoja, ja tämä ei ole yllättävää, kun tarkastellaan koko lotonpeluun historiaa maailmassa.
Mitä useampia tilaisuuksia jätät huomioimatta, sitä epätodennäköisemmältä tapahtuma alkaa näyttää. Minkä tahansa tapahtuman saa näyttämään ihmeeltä, jos tilaisuuksien joukkoa rajataan jälkikäteen riittävän pieneksi.
Kun kuulet tuplavoitosta ensimmäistä kertaa, saatat ajatella saman yrityksen pelejä vuosikymmenen aikana. Näiden pelien määrä on kuitenkin vain murto-osa kaikista pelatuista peleistä.
Todennäköisyyden arviointi vaatii oletuksia ja virheelliset oletukset vääristävät erityisesti ääritapahtumien todennäköisyyttä. Oletusten hienovarainen muuttaminen saattaa tehdä ääritapahtumista yhtäkkiä tuhansia kertoja todennäköisempiä. Satunnaisvaihtelu ei välttämättä ole miltä näyttää.
Oletatko, että kaikkien lottorivien todennäköisyys on sama eikä tuloksia peukaloida millään tavalla? Mitä luulet tietäväsi syistä voittorivien taustalla?
Mitä laveampi tapahtuman määritelmä oikeasti on, sitä todennäköisempi se on. Tyypillisesti ajattelemme jotakin tarkkaa tapahtumaa, mutta oikeasti laskemme mukaan kaiken, joka on “riittävän lähellä”.
Ehkä lottonumerosi olivat “lähellä” voittoriviä — uskomaton tuuri? Ehkä kaksi kaverusta voittivat molemmat lotossa saman viikon aikana — mutta entä jos voitot olivatkin saman kuukauden aikana ja voittajat ovat oikeastaan vain kaukaisia tuttuja?
David J. Hand kutsui näitä viittä “lakia” kirjassaan epätodennäköisyys-periaatteeksi. Nämä mahdollistavat valtavia virhearvioita myös terveyden hoidon ja tutkimuksen alueella.
Ja mitä tapahtui voikukkatapaukselle?
Miehen lääkärit olivat havainneet muitakin vastaavia kokemuksia ja ottivat yhteyttä biokemistiin, joka aloitti tutkimaan asiaa solu- ja hiirimalleissa. Juurivalmiste näytti todellakin laukaisevan solukuolemaa erilaisissa syöpäsoluissa. Tutkijat päättivät jatkaa normaaliin tapaan kliinisiin kokeisiin… mutta nämä kokeet eivät ole ilmeisesti edenneet tutkimuspotilaiden puutteen vuoksi. Kokeet hyväksyttiin tehtäväksi jo vuosikymmen sitten.
Turhauttavan tavallinen tarina.
Emme siis valitettavasti tiedä juuri mitään voikukan vaikutuksista syöpätaudeissa. Voikukasta on esitetty myös kymmeniä muita terveysväitteitä. Ja tilanne on sama odotettavasti satojen vastaavien yrttivalmisteiden kanssa.